Europese autofabrikanten waarschuwen voor no-deal

Europese autobouwers waarschuwen in een gezamenlijke verklaring voor de gevolgen van een no-deal-Brexit, die op 31 oktober aanstaande lijkt. Dit scenario zou jaarlijks miljarden euro’s en wellicht ook een serieuze hoeveelheid banen kunnen gaan kosten.

De belangenorganisaties die de verklaring opstelden, spreken van catastrofale gevolgen als Groot-Brittannië over een dikke maand inderdaad zonder deal de EU verlaat. Als er een einde komt aan de vrije handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, zou dat een jaarlijkse kostenpost van 5,7 miljard euro kunnen opleveren. De organisaties onderstrepen dat dit niet een puur Brits probleem is, omdat de extra kosten natuurlijk worden verhaald op consumenten.

Dat het effect zo groot is, komt niet alleen door de omvang van de Britse auto-industrie, maar ook door de omvang van de Britse automarkt. Tarieven hebben dus aan beide kanten een groot effect. De groep belangenorganisaties wijst er bovendien op dat niet minder dan 13,8 miljoen mensen in Europa hun baan te danken hebben aan de grote auto-industrie. De kans dat een deel van hen die baan verliest, lijkt groot. Ten slotte wordt er gewezen op de kosten van een productiestop, die door de manier waarop de Europese auto-industrie is ingericht op de loer liggen bij een teruglopende vraag.