Bovag: Meer mensen rijden in de zomer op winterbanden

Er reden deze zomer meer personenauto’s op winterbanden dan voorgaande jaren. Dat meldt branchevereniging Bovag. In Nederland steeg het aantal auto’s met winterbanden met 46 procent ten opzichte van 2021.

Uit een inspectie van voertuigen op parkeerplaatsen in Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Roermond bleek dat van de 1.248 onderzochte voertuigen 7,8 procent uitgerust is met winterbanden. Voorgaande jaren was dat gemiddeld 5,5 procent.

De branchevereniging schat dat er dit jaar ruim 730 duizend auto’s op winterbanden rijden.

Oude en kleine auto’s

Winterbanden kwamen vaak voor bij relatief oude en kleine auto’s. Volgens Bovag zijn dit de auto’s ‘die het minst vaak bij de garage komen omdat ze minder kilometers maken’. Een mogelijke oorzaak dat Bovag noemt is de coronapandemie, waarin er minder geld is uitgegeven aan onderhoud. Bovag stelt dat het onderzoek suggereert ‘dat banden vaak een ondergeschoven kindje zijn in het budget voor autokosten.’

Het aandeel vierseizoenenbanden bedroeg bijna 32 procent. Uit het onderzoek blijkt dat veel personenauto’s stonden op een mix van verschillende bandenmerken en -soorten.