Kans op ongeluk het grootst in oude binnenstad

Oude binnensteden zijn de gevaarlijkste plekken van Nederland als het aankomt op ernstige verkeersongevallen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Voor 10.000 buurten in Nederland onderzocht RTL Nieuws, op basis van cijfers van Rijkswaterstaat en TomTom, hoe vaak daar een ernstig verkeersongeval plaatsvindt. Wat bleek: in oude binnensteden ligt dat aantal bovengemiddeld hoog. In 777 buurten is de kans op een ernstig ongeval maar liefst vijf keer zo hoog als gemiddeld. Een belangrijk deel daarvan is een buurt in een oude binnenstad. De absolute koplopers zijn d'Oude Morsch in Leiden, Leidsebuurt Zuidwest in Amsterdam en de Lange Elizabethstraat en de omgeving Mariaplaats in Utrecht.

Leiden steekt er met kop en schouders bovenuit. Maar liefst 6 van de 20 buurten met het hoogste risico op een ernstig ongeval liggen in de Zuid-Hollandse universiteitsstad. Ook hier is het probleem vooral te vinden in de binnenstad. De gemeente Leiden laat aan RTL weten dat het de komende jaren extra intensief gaat werken aan meer 30 km-zones.