Vaco: controleer bandenspanning van caravans

Vaco heeft onderzoeksbureau Directresearch onderzoek laten doen naar de banden van caravan. Volgens de brancheorganisatie controleert 61 procent van de caravaneigenaars zijn banden één keer per jaar. Daarnaast controleert zo’n 10 procent zijn banden minder dan één keer per jaar, of helemaal nooit.

Het onderzoek loopt vindt sinds 2010 jaarlijks plaats en dit jaar 417 caravaneigenaren mee. Vorig jaar gaf 1 op de 3 respondenten daarnaast aan er minder vaak op uit te gaan met de caravan, vanwege de coronamaatregelen. Dat beeld is dit jaar juist omgedraaid: bijna 3 op de 10 respondenten verwacht volgens het onderzoek er dit jaar vaker op uit te gaan vanwege diezelfde coronamaatregelen. Vaco verwacht dat de stijgende caravanverkoop, in combinatie met het schrappen van vakantievluchten op Schiphol, deze trend gaat verstevigen.

Op het gebied van bestemmingen blijft Frankrijk blijft het favoriete land voor een caravan-reis, gevolgd door Nederland en Duitsland. Ten opzichte van 2010 is Spanje vier keer zo populair onder caravanbezitters en Portugal drie keer. Meer vakantietochten en verdere bestemmingen vergroten de noodzaak om de banden te controleren.

Leeftijd

De vereniging wijst consumenten er ook op dat banden bij stilstand ook verouderen. Daarom is het, bij welk voertuig dan ook, handig om geregeld de banden te checken. Vaco adviseert eigenaren om de banden van hun recreatievoertuig vanaf 6 jaar na de aankoopdatum jaarlijks te laten controleren. Hierbij zijn punten als de profieldiepte en controle op droogtescheurtjes belangrijk. Daarnaast is het ook zaak de banden aan zowel de binnen- als de buitenzijde te checken. Iets meer dan de helft van de respondenten voert de bandencontrole zelf uit. Dit is vergelijkbaar met de cijfers uit 2010. Vergeleken met de eerste meting is er tegenwoordig meer aandacht voor de leeftijd van de band, het draagvermogen en flat-spotting. Daarentegen wijst het nieuwste onderzoek ook uit dat er juist minder op bandenspanning, droogtescheurtjes en beschadigingen wordt gelet.

Vaco stelt dat men voor de veiligheid banden na 10 jaar preventief moeten vervangen. De meeste caravanbezitters beseffen dat: 85 procent van de deelnemers aan het onderzoek heeft banden die maximaal 5 jaar oud zijn.